Norge i august – HUSK hue og vanter!

Gjendevattnet Bukkelægret Besseggen i Norge

“Ja ja, rooolig nu”. Det var udmeldingen fra min store søn, da vi pakkede til vandreturen på Bukkelægret og Besseggen i Norge sidste sommer. Læs mere om Bukkelægret HER og Besseggen HER. Jeg var naturligvis forudseende og havde læst på lektien. Alle steder var anbefalingerne klare: hue og vanter. “Men det er august, mor!”

Norge, sommer og sikkerhed på fjeldet

Hiking jotunheimen BukkelægretOg sandt var det, at det var august, og hedebølgen havde ramt Danmark. Så jeg forstod sådan set godt den fremlagte skepsis. Nu er det bare sådan, at vejret i Norge om sommeren kan være meget forskelligt fra vores sommervejr. På den baggrund – og flere andre – har nordmændene lavet nogle fjeldregler, som jeg synes er ret så fremragende. Læs mere om reglerne HER.

Som dansk vandrer skal man som minimum have kigget dem igennem, inden man kaster sig ud i fjeldvandring / klatring i Norge. Ikke sjældent farer turister (altså ikke kun danskere) vild i de norske fjelde og må reddes ned, og det skyldes ofte manglende respekt for naturen, viden og udstyr.

Vigtigheden af godt tøj og fodtøj!

HUSK uldundertøj – det er uundværligt. Vanter og huer er nævnt og så natuligvis vand- og vindtætte bukser og jakke. Udover fornuftig, vejrbestandig påklædning betyder fodtøjet ALT. Og nej, vores tur på Bukkelægret og Besseggen kunne iKKE være gjort i løbesko eller (værre endnu) sneakers. Underlaget er til tider stejlt, vådt og glat, og der står man altså bedre fast med vandrestøvler / sko. Der skal være en god sål, der modvirker, at man skrider. Der må også gerne være ankelstøtte, da underlaget er meget ujævnt.

Uden mad og drikke…

I turisthytten er det muligt at smøre en madpakke til turen. Der er brød, pålæg, madpapir – ALT. Man kan også tilkøbe varme drikke til sin termokande. Jeg holder meget af Norge, men det er et dyrt land. Man betaler pr. brødskive og den fyldte termokande er heller ikke billig. Man kommer langt på en pakke medbragt rugbrød hjemmefra og makrel i tomat – just saying;-) Husk også at tage lidt snack med hjemmefra. Chokolade, kiks, gulerødder…

Vigtigt er det også at have rigeligt vand med på turen. Man kan være heldig at møde vandløb undervejs, men medbring minimum 1,5 liter.

Hiking Jotunheimen Bukkelægret

Man vil ikke fare vild i fjeldet

Der er ganske stor forskel på at vandre rundt i Gribskov eller på heden i Jylland og til at tage en tur i de norske fjelde. Selvom, du bliver rigtig, rigtig væk i Danmark, er der ikke mange kilometer til et skilt, en vej eller bebyggelse. Sådan er det ikke helt i Norge, hvor der kan være endeløse strækninger af fjeld, og retninger, du bestemt ikke skal gå, da det kan blive farligt.

Mobil-dækning er tit meget ustabil, når man først er oppe i fjeldet, så man kan ikke bruge sin GPS, som man plejer. Og nu er alle (i hvert fald ikke mig) jo ikke hard core naturvejleder-typer, der uden problemer graver sig ned og overnatter, hvis man er faret vild, og det er for sent at blive fundet. DERFOR er det en rigtig god ide at følge reglerne og bruge sin sunde fornuft. Man får let en fantastisk tur uden bekymringer på denne måde.

Mulighed for al slags vejr

Så selvom der stod august i kalenderen, og vejrudsigten sagde sol til let skyet, ændrede vejret sig ustandseligt. Og det gik stærkt. Vi havde sol og skyer, bevares, men også storm og regn. Og det var piv-koldt. Så huen var trukket godt ned over ørerne, vanterne var på og uldundertøjet gjorde, hvad det skulle. Jeg skylder store søn at fortælle, at det var takket være ham, jeg også iførte mig uldne underbukser. Det syntes jeg til at starte med ikke var nødvendigt. Jeg mener – det var jo august…

 

Gjendevattnet i Norge Jotunheimen

Indlæg, der ligner

Lad mig høre, hvad du synes

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.