Så er det højsæson for olivenpresning!

Det er en fantastisk oplevelse at være med til olivenpresning og se og dufte, når presning af den helt nye og friske olivenolie går i gang. Jeg var så heldig at komme forbi olivenmøllen Gargiulo i Campanien i Syditalien, hvor der var fuld gang i presning af de gyldne dråber. Læs med her og få et blik “behind the scenes” på, hvordan en olivenpresning foregår.

Efterår er lig med olivenhøst

Fra oktober og frem til december er der travlhed i olivenlundene i Campanien, hvor der skal samles oliven ind til presning. Olivenhøst er fast – og hårdt – arbejde. Det foregår ved at man dels håndplukker fra træerne, dels klipper grene af. Området her er bygget op i terrasser, og det er simpelthen ikke muligt at komme rundt med maskiner. Det er vigtigt, at olivenerne ikke rammer jorden for at opnå den bedste kvalitet. Derfor spændes der store net ud under træerne, så nedfaldne oliven opsamles.

De plukkede og opsamlede oliven samles hver dag sammen i store kasser, og så går maskineriet ellers i gang! Hvis man skal kunne kalde sin olie for Extra Jomfru Oliven Olie, skal den være presset indenfor 24 timer, så der er ingen tid at spilde. Først skal grene og blade skilles fra olivenerne. Dette sker i en maskine, der på magisk vis sender oliven den ene vej op ad transportbåndet og grene og kviste den anden vej ud i store sække via en udsugning. Total smart!

Olivenpresning på første parket

Det er fascinerende at stå og kigge ned i maskinerne, når de går i gang. Der er den mest vidunderlige, krydrede duft i rummet af olivenolie. På denne olivenmølle bruger man ikke sprøjtemidler overhovedet, så det er nok at vaske olivenerne i et koldt boblebad. Herefter er de klar til at blive presset, kværnet og mast. Man knuser alt, både kød og sten. I gamle dage foregik det med en stor stenkværn, der blev kørt rundt og rundt af muldyr. I dag går det lettere med en maskine, og ud kommer en olivenmasse, der nu er klar til at blive centrifugeret.

I centrifugen deles olien fra resten af væsken, der er presset ud af frugterne. Det er blandt andet end del vand. Endelig kan olien filtreres og er nu omsider klar. Den helt ny-pressede olie er for intens og stærk i smagen til, at man kan spise den med det samme. Den skal opbevares og hvile i nogle måneder i oliventanke, før den hældes på flasker. Gargiulo blander deres fantastiske olivenolie med forskellige krydderier og har ca. 30 forskellige smagsvarianter. Alt sammen noget man kan få lov til at smage på under besøget.

Alt bliver anvendt

Det mest geniale er, at man har fastholdt traditionen fra gamle dage med at genbruge alt fra olivenolie-produktionen. Den faste masse, der bliver tilbage efter olivenpresningen, bliver tørret  og anvendt til brændsel. Lidt som vi kender det fra vores pillefyr herhjemme. Væsken, der bliver skilt fra olien, gemmer man i en cisterne og bruger til at vande med i de tørre måneder om sommeren. Væsken er fyldt med mineraler og gode sager, der gøder olivenlundene godt på helt naturlig vis.

Mange i omegnen har små stykker land, hvor de selv dyrker oliventræer. De kommer forbi med deres egen høst og får presset olien. Stoltheden og glæden lyser ud af dem, og man forstår dem godt. Tænk, at stå der med sin egen presning af olivenolie!

Indlæg, der ligner

Lad mig høre, hvad du synes

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.