Weekendtur til Bologna

Bologna

Bologna er endnu en fantastisk by i Italien, der virkelig er værd at besøge. Den er ikke større, end man snildt kan nyde den i en forlænget weekend. Der er masser at se og opleve, helt vanvittig god mad og ikke mindst et udeliv, der slår ALT. Læs med her og få inspiration til din næste forlængede weekend.

Bologna

Bologna i december??

Jeg tog på forlænget weekend til Bologna i december. Hhmmm – december alligevel, tænker du måske. Og JA – Bologna kan sagtens besøges i december. I bedste Somewhere else-stil, er det en god ide at besøge de dejlige steder udenfor sæson. Her er få turister, masser af lokal italiensk liv og stadig et klima, der slår det danske vintervejr med længder!

Vi fløj direkte med SAS til Bologna og fra lufthavnen tog vi en shuttle bus, der ender ved banegården i Bolognas centrum. Billet til shuttle bussen købes i en automat ved busstoppestedet, og hav for guds skyld kontanter med. Vi forsøgte flere gange med kreditkort-betaling uden held.

Vi havde lejet en Airbnb lejlighed, der lå i en sidegade til hovedstrøget Via dell’Indipendenza. Her er et væld af butikker, så shopping-genet kan let dækkes. Bologna er som sagt ikke så stor, og man kan sagtens gå til alt. Men det var en god placering med kort gå-afstand til det meste.

Bologna – en gammel, levende by

Med alt det praktiske på plads, var vi klar til at indtage Bologna. Byen er en ældre dame, der blev grundlagt af etruskerne for 2500 år siden. Den er hovedbyen i regionen Emilia.Romagna, og så huser den Europas ældste universitet, der blev grundlagt i 1088. Det betyder, at byen myldrer med studerende og har et pragtfuldt universitets-område (tag en tur langs Via Zamboni). Af samme årsag var det også nødvendigt at skabe billige boliger til de studerende, så man har kolonnader gennem et meste af byen (70 km. ialt!), hvor man kunne bygge en billig førstesal ovenpå. Det er meget charmerende og ret praktisk, for du kommer tørskoet rundt i det meste af byen uanset vejret.

Bologna

Aperitivo og ragú

Maden i Bologna er et kapitel for sig selv. Der er en endeløs række af vidunderlige restauranter i alle størrelser og prisklasser, og byen er et overflødighedshorn af lækre råvarer. Gå ikke glip af en aperitivo sidst på eftermiddagen. Her samles italienerne – udendørs forstås – til en drink akkompagneret af et lille fad med delikatesser. Ost, pølse, oliven, eller hvad køkkenet nu rummer. Hvis man ikke har spist sig mæt på nuværende tidspunkt, er et godt bud på en middag Osteria de Poeti i Via de’ Poeti 1/b. Her sidder man under kælderhvælvinger fra 1600-tallet og nyder den mest fantastisk mad. Enkelt, men samtidig så velsmagende og veltillavet, at englene synger. Det hævdes at berømtheder ofte spiser her. Just saying…

Og skal vi lige slå en pæl gennem myten om spaghetti bolognese. Det er nærliggende at tro, at den kødsovs, vi laver her til lands stammer fra Bologna. Men vores danke udgave er meget langt fra den ægte vare. Den kaldes ragú og er i en ganske anden liga. Her taler vi ingredienser som gulerødder, bladselleri, laurbærblade og ganske lidt tomat. Og så skal den simre. Længe. Prøv den og smag forskellen, mange restauranter serverer den.

Jeg vil også nævne Gran Bar og PAN8 i Via Massimo D’azeglio, lige bag ved Piazza Maggiore. Vi fik rasende god morgenmad og ikke mindst serverer de nogle seriøse Aperol’s med dertil hørende lækre snacks ud på eftermiddagen!

Anatomiske teater og bibliotek

Vi brugte en del tid på at spise, sidde og betragte livet, spise lidt mere, gå lidt og sidde igen. Men vi nåede alligevel at få set nogle af de mange seværdigheder Bologna har at byde på. Jeg vil klart anbefale et besøg på det Anatomiske Teater på Piazza Galvani, 1. Her kan man besigtige lokalet, hvor man tidligere afholdt anatomi-forelæsninger med ægte, døde mennesker! I midten af forelæsninglokalet står stadig det stenpodie, hvor man dissekerede kroppene. Det er et meget smukt lokale med udskåret træ på væggene og slet ikke uhyggeligt. I samme bygning ligger det gamle kommunale bibliotek med rækker af gamle bøger i fantastiske lokaler.

Due torri

Man kan ikke tage til Bologna uden at besøge et af de mange tårne. Engang var der over 100, i dag er vi nede på et mere begrænset antal. De mest berømte er Asinelli og Garisenda, hvor det laveste – Garisenda – hælder så meget, at det nærmest overgår det skæve tårn i Pisa! Man kan komme op i det 90 meter høje Asinelli-tårn, hvis man bestiller billet på forhånd. (Bestil billet HER.) Det er smalt, højt, trangt og ikke for folk med højdeskræk! Men klarer du de knap 500 trin op, får du den mest fantastiske udsigt over byen. Læn dig ud og se, hvor skævt nabo-tårnet er!

Delikatesser i overflod

Lige bag Piazza Maggiore ligger det mest vidunderlige kvarter. Her er fyldt med små barer, cafeer og ikke mindst et væld af små delikatesse-butikker. Besøg området om formiddagen, for her er der friske fisk til salg på gaden. Her er butikker fyldt med mortadella-pølse, parma-skinke, parmesan ost og alt muligt andet godt. Sigt efter gaderne Via Clavature, Via Drapperie og Via Pescherie Vecchie.

Madonna Di San Luca

Vi brugte en dag på at besøge basilikaen Madonna di San Luca – og DET er en dag værd. Det er en smuk kirke, der ligger på bakketop ca. 300 meter over Bologna. Nogle tager taxa op og går ned igen. Vi gik i strålende sol, korte ærmer – i december – op og ned, og det vil jeg klart anbefale. Turen er små 4 km hver vej og går det meste af tiden under den fineste søjlegang. Det går op og op, det vil jeg ikke lægge skjul på. Men åh – så fin en tur. Man belønnes ved at nå frem til den skønenste udsigt, en smuk kirke, og dem, der vil, kan betale for at komme op i kirketårnet. Turen starter ved Porta Saragozza. Her følger man i et godt stykke tid kolonnaderne langs Via Saragozza. Når du kommer frem til Arco Del Meloncello krydser du over vejen i buen og følger herefter de 666 buer hele vejen op til kirken. Det er mageløst og både åndenød, svedige armhuler og ømme ben værd.

Hvis du fortsat vil modtage gode historier, tips og tricks til ture, så meld dig til mit nyhedsbrev herunder:

Indlæg, der ligner

Lad mig høre, hvad du synes

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Kommentarer

 • SVAR

  SÅ fint skrevet og super gode fotos. Man får helt lyst til at besøge Bologna subito:-)

  • SVAR

   Hej Pia,

   tusind tak for din fine tilbagemelding. Og ja, afsted med dig til Bologna – SUBITO!

   Bedste hilsner
   Pernille