Den hellige Frans og Assissi

Den hellige Frans af Assisi er ikke en Hr. Hvemsomhelst! Frans – eller San Francesco – er intet mindre end skytshelgen for hele Italien. Og en af verdens første miljø-forkæmpere. Frans af Assisi var om nogen dus med himmelens fugle og holdt endda en prædiken for lige netop fuglene. Læs med herunder og bliv klogere på denne ret så spændende og kontroversielle mand.

Lad os starte med Assisi

For det var her, Frans blev født og levede det meste af sit liv. Assisi er en helt vidunderlig, smuk by, fint placeret på en bakke i det umbriske landskab. Smukke, gamle middelalderhuse, smalle stræder og hyggelige piazzaer. Der hviler en helt særlig stemning over Assisi, der ligger i regionen Umbrien. Læs mere om Umbrien HER. Her er turister, bevares, men her er ro. Og kan man sige en form for andægtighed? Der er et ord, jeg ikke bruget så tit, men det passer godt her. Folk bevæger sig stille og roligt rundt i gaderne med en respekt for det sted, det er. Assisi er nemlig en pilgrimsby af den helt store, tunge slags.

Pilgrimme kommer fra nær og fjern for at besøge de vigtige kirker og basilikaer i Assisi. Mænd og kvinder, unge og ældre. Rundt i gaderne færdes grupper af munke iklædt kutter med reb om livet, der som os andre besøger  de hellige steder. I kirkerne sidder masser af mennesker i alle aldre fordybet i bøn eller meditation, så man må skræve over dem på vej rundt i kirkerummet. Det er helt tydeligt, at her er tale om et vigtigt sted for rigtig mange mennesker.

Jeg kunne ikke undgå at blive berørt, da jeg besøgte byen og San Francesco basilikaen, som er det helt store trækplaster. Den gode Frans har en kæmpe påvirkning på mange mennesker stadigvæk, så mange år efter hans død. Det kan ikke undgå at gøre et vist indtryk.

Hvad var der så med ham Frans?

Personligt synes jeg, Frans havde fat i den lange ende. Jo mere jeg læser om ham, jo gladere  bliver jeg for ham. Og jo mere interessant synes jeg, han er. Frans forstod at værdsætte de vigtige ting i livet og arbejdede for en bedre verden. Han tog sig af de syge, svage, ensomme og bange og havde naturen – miljøet, ville man nok sige i dag – som en af sine mærkesager.

I en tidlig alder, efter at have været i militæret og hjulpet til i sin velhavende faders klædeforretning, frasagde Frans sig alle ejendele og rigdomme. Hans forældre var mildest talt ikke begejstrede. Ok, det er måske også at tage den lidt til grænsen, men hans tanke var, at kun når man intet ejede, var man virkelig fri. Hm, hm – lidt at tænke over.

Herefter var det munkekutte med reb om livet og sandaler resten af hans liv. Han rejste rundt og prædikede for hvem, der nu gad høre på det og fik med tiden etableret franciskaner-ordenen med mange tusinde følgere. Hans budskab var kærlighed og tillid modsat den gudsfrygtighed, der ellers herskede. Han arbejdede for fred og forsoning blandt mennesker og religioner og rejste endda til Ægypten for at tale og debattere med sultanen. Vel at mærke på en tid, hvor andre kristne drog på korstog mod den muslimske verden.

Hippie-Frans

Mange mener, at den brede appel Frans har haft gennem flere hundrede år udover hans næstekærlige væsen også skyldes hans forhold til naturen og dyrene. Frans var af den klare overbevisning, at man skulle værne om naturen, og at mennesker og dyr skulle leve i harmoni med hinanden. Han kunne tale med dyrene og holdt blandt andet en prædiken for fuglene, der lyttede til ham. Han er derfor ofte afbilledet med fugle. På sammen måde fik han overbevist en ulv om, at den skulle lade menneskene være og ikke angribe dem. Godt tænkt!

Dette er helt særligt for Frans, der blev gjort til helgen to år efter sin død og i dag er skytshelgen for hele Italien. Men ikke nok med det. En tidligere pave udnævnte ham også til skytshelgen for miljø og økologi! At leve i pagt med naturen og sprede kærlighed og tillid appellerede også til hippie-bevægelsen tilbage i 60-erne og 70-erne, der havde mange af de samme tanker om livet. I byen San Francisco i USA (opkaldt efter Frans) forærede hippie-miljøet således byen en ti meter høj statue af Frans.

Ingen tvivl om det. Den hellige Frans af Assisi har den dag i dag stadig en kollossal betydning for rigtig mange menesker. Så und dig selv et besøg til pilgrimsbyen Assisi og oplev stemningen på egen krop og sjæl.

 

Tid til en kaffepause? Download mit kaffe-kørekort til den italienske kaffebar. Det kan løse de fleste udfordringer i den forbindelse!  Skriv dig på maillisten, bekræft din mail, og KØR!

 

Indlæg, der ligner

Lad mig høre, hvad du synes

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Kommentarer

 • SVAR

  Spændende med lidt information om Frans af Assisi. Jeg stiftede bekendtskab med ham, da jeg skulle skrive om ham i mit tidligere arbejde, og jeg synes bare han var sådan en sej mand for sin tid. Fedt jeg ikke er den eneste, der synes det (:

  • SVAR

   Hej Camilla,

   ja, jeg synes også Frans er total sej. Han havde virkelig nogle gode pointer!