Kaffen – på italiensk

Foråret venter lige om hjørnet. Måske venter også en forårstur til Italien? Jeg skal helt sikkert afsted, og én af de ting, jeg glæder mig til, er at få rigtig god kaffe. Jeg har selv væltet forvirret rundt på min andel af italienske kaffebarer, hvor det på en eller anden måde aldrig blev min tur. Eller jeg fik noget andet, end det jeg havde tænkt mig. Så her kommer en quick guide til kaffe i vores elskede Italien. Selv tak!

Kaffe – på italiensk

Italien har en svimlende højt antal kaffebarer, hvis man måler pr. indbygger. Man skal heller ikke gå langt hverken i storbyer eller mindre flækker, før man møder bar-skiltet. Nu er det jo ikke en bar med høj musik, hvor man får drinks. Det er heller ikke en café, som vi kender det herhjemme med plads til at sidde i bløde stole i timevis med sin Caffé Latte. I Italien er kaffe en hurtig omgang, hvor man lige får hilst på vennerne, chekket sin mobil, og så er man videre. Nogle gange er der stole og borde at sidde ved, men mange gange er der ikke. Så minder baren mere om en mindre butik med en bardisk og en glasmontre med forskellige ting til at spise.

Trin for trin

Når du kommer ind, sætter du kursen direkte mod kassen. Der sidder ofte en person, der er kassemester, og her bestiller og betaler du din kaffe. Det koster ekstra, hvis du vil sidde, så hvis du bare er mega-italiensk og drikker kaffen stående ved baren, hedder det al banco. HUSK at få din bon med, da det er den, der udløser din kaffe.

Nu kommer den mere udfordrende del af proceduren. Du går over til bar-disken, hvor der formentlig står en del andre og venter. Italienerne har, skal vi sige, en mere afslappet holdning til køkultur end danskere. Så kæmp for din plads og få øjenkontakt med dem, der laver kaffen. I det øjeblik, han får øje på dig siger du med høj klar stemme din ordre og afleverer bonen. På forunderlig vis, har de ansatte fuldstændig styr på ordrer og for det meste også rækkefølgen. Med kaffen vel modtaget er det bare at smække den ene albue på bar-disken og nyde din kaffe.

Hvad skal man bestille?

Læs med herunder og undgå, som jeg, at stå med et varmt glas mælk eller en espresso, når du egentlig ville have almindelig kaffe.

Un caffé:

Er det, man ofte forbinder med en espresso. Lille, stærk, koncentreret kop kaffe. Italienerne siger bare ikke espresso, men caffé. På barer, hvor der kommer turister, spørger de nogle gange, om man mener espresso: Bare nik. Jo længere væk, du kommer fra turiststrømmen, jo sjældnere, vil du blive spurgt.

Un caffé americano:

Hvis du egentlig bare ville have en almindelig kop sort kaffe. Det er et espresso-shot med ekstra, kogende vand.

Un cappuccino:

Morgenmads-kaffe for en italiener. De ville aldrig drømme om at drikke cappuccino om eftermiddagen eller om aftenen. Danskerne er blevet glade for denne kaffe med et espresso-kaffeshot, varm mælk og skum på toppen. Og det står en frit for, om man vil bestille sådan en morgen, middag eller aften.

Un caffé latte:

Hvis man bestiller un latte, får man det, man beder om. Et glas varm mælk. Caffé latte derimod er et glas varm mælk med et enkelt shot espresso-kaffe.

Un macchiato:

Macchia betyder plet. Un caffé macchiato er en caffé (espresso) med “en plet” mælk. Det vil sige en lille, bitte smule skummet mælk. Hvis caffé’en bliver for stærk. Man kan også få en latte macchiato. Her går det den anden vej. Varm mælk udgør bunden og så med “en plet” kaffe.

Hvis man også skal have stillet den lille sult, bugner disken som regel af de lækreste kager og sandwich. Min favoritter er panino og tramezzino. Og hvad er så forskellen?

Un panino:

Kommer tæt på vores egen sandwich. Ofte en lækker bolle eller flutes-lignende brød med pålæg. Tomat og mozarella er klart min favorit. Man bliver tit spurgt, om man vil have den varmet.

Un tramezzino:

Falder definitivt ved siden af tidens trend med korn, klid og fibre. Den består af det hvideste, blødeste brød, man kan forestille sig i en trekant-sandwich. Med lækkert fyld.

Indlæg, der ligner

Lad mig høre, hvad du synes

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

3 Kommentarer

  • SVAR

    Hvor bestiller du dine rejser henne? Synes det er svært at finde nogle uden at blive snydt 🙂

    • SVAR

      Hej Henriette,
      langt de fleste ture både til Italien og andre steder har jeg selv arrangeret, hvor jeg har booket fly og hotel selv. Enkelte gange har jeg benyttet rejsebureauer, og der har jeg haft gode erfaringer med Vagabond Tours til vandreferier og InterTravel til ture i Asien.

  • SVAR

    […] caffé blev det også til med små, hjemmelavede mandelkager. Nogle vil måske huske mit indlæg om kaffekultur i Italien, og at en caffé er det, vi i Danmark kalder en espresso. Den rundede fint denne skønne middag af […]