Noget om oliventræer og olivenolie

Umbria trevi olive tree

Hvis du troede, at oliventræet bare var et oliventræ, så kan du godt tro om igen! Det er en verden for sig. Og en vidunderlig én af slagsen. Hvor meget ved du egentlig om oliventræer? Og olivenolie? Og har du lyst til at blive lidt klogere på dette fantastiske produkt? Så læs med her!

De sidste to uger har jeg været i Umbrien i Italien, hvor jeg har indtaget anseelige mængder af Umbriens guld – olivenolie. (Læs mere om Umbrien HER). Jeg har boet i et lille hus i nærheden af den lille by Trevi, og hele molevitten var omgivet af oliventræer til alle sider. Og selvfølgelig de høje, slanke cypresser, som skyder op overalt i det umbriske landskab. Det var ikke kun omkring vores hus, der var oliventræer. Umbriens landskab er dækket med olivenlunde, der gavmildt beriger os med den mest fantastiske olivenolie.

Umbria olive groves

Olivenolien i mediernes søgelys

Kan du huske, at olivenolie var et hot emne i medierne for noget siden? Man havde fundet ud af, at der blev fusket med oprindelseslande og indhold, så flaskerne ikke altid indeholdt det, de burde gøre. Olivenolie er ualmindeligt sundt og velsmagende og udgør en stor del af det, man kalder Middelhavs-køkkenet. Og efterhånden også af det danske hverdags-køkken. Så jeg kunne ikke undgå at blive nysgerrig på hele oliven-projektet og begyndte at undersøge mere.

Umbria Trevi Olive tree

Dyrkning af oliventræer i Umbrien – en ældgammel tradition

Alle i Umbrien lader til at have et stykke jord med egne oliventræer, der producerer nok til det daglige forbrug. Alle i Umbrien lader tilsyneladende også til at vide, at der STOR forskel på typer af olivenolier. Nå, se det var nyt for mig. Udover de private, små olivendyrkere, der har sin egen mini-olivenlund, findes der hundredevis af olivenproducenter i mange forskellige størrelser. De fleste producenter er familieforetagender, hvor gården er gået i arv gennem århundreder. Umbrien er et af de ældste områder i Italien, hvor man har dyrket oliventræer, og de gamle romere, og etruskerne før dem, nød godt af den umbriske olivenolie.

Oliventrær er en langtidsholdbar størrelse. Udenfor den lille by Trevi står et oliventræ,  der efter sigende har 1700 år på bagen og er opkaldt efter byens skytshelgen. Og stadig bærer oliven! Læs mere om Sankt Emilianos oliventræ HER. Det er også et hårdfør træ, der kan modstå mange af naturens luner, så derfor er mange af træerne oldgamle.

Umbria Olive tree

Lad os nørde lidt…

Der findes mange forskellige typer af oliventræer. Forestil dig vores hjemlige æbletræer, de har også forskellige sorter. Det kan variere alt efter land, landsdel, klima og højde over havet, hvor hvilke olivensorter trives bedst. Umbrien har som den første italienske region opnået DOP (Denominazione Origine Protetta) anerkendelse for olivenolie fra hele regionen. Det betyder, at man er sikret, at produktet er produceret og fremstillet udelukkende fra det pågældende område. Du kender det måske fra vin, der også har forskellige betegnelser for at sikre kvaliteten.

Tilbage til sammenligningen med vores æbletræer. Oliventræet skal plejes, og som vores frugttræer har de godt af at blive beskåret. Her om foråret er det tid til beskæring af oliventræerne, så overalt lå stakke med afklippede grene. På italiensk hedder det at beskære: fare la potatura, og det foregår med håndkraft. Her taler vi altså som regel om mange tusinde træer for en producent, så det er fast arbejde. Selve høsten sker fra oktober til december. Alt arbejde med træerne afhænger naturligvis af vejr og vind. Da jeg var dernede i her i marts, var det usædvanligt koldt for årstiden, så der var beskæringen gået senere i gang.

Ok, nu blev det også meget teknisk. Men jeg synes, det er vanvittig interessant at prøve at forstå lidt mere om oliven og den pragtfulde, sunde og nærende olie. Især hvis det kan medvirke til, at når jeg får den lækre, nypressede olie, er jeg sikker på, hvad der er i flasken! Følg med her på bloggen (det kan du gøre ved at skrive dig på mail-listen herunder) for der kommer helt sikkert mere om Umbrien og deres pragtfulde olivenolie!

Umbria Trevi

Indlæg, der ligner

Lad mig høre, hvad du synes

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.