Den bedste vandretur i Ejby Ådal i Hornsherred

Ejby Ådal udsigt

Det var hverken varmt, solskin eller tørvejr, men turen var alligevel helt ubeskrivelig flot. Selvfølgelig er alting sjovere, når solen skinner, men her var det den smukke natur i Hornsherred, der spillede hovedrollen. Det var en stor oplevelse.

Jeg har fundet et godt sted til din næste vandretur. Så hvis du, som jeg, holder af vandreture, natur og frokost i det fri, så spænd vandrestøvlerne og tag til Hornsherred. (Du kan finde en af mine andre fantastiske vandreture HER.) Læs med her og se, hvor du finder den fantastiske tur. Og måske møder en lama på din vej.

Ejby Ådal skrænt

Der findes ikke forkert vejr…

Som sagt var vejret ikke særlig forårsagtigt. Stærk blæst med mere eller mindre regn. Vi havde fifty shades of grey-skyer (altså farve-skala-wise!), og vådområderne levede fuldt op til deres navn. Når det er sagt, så er denne tur alle vejr-udfordringerne værd. Vejret var faktisk helt underordnet, fordi vi fortabte os i smukke udsigter og omgivelser.

Ejby Ådal dalområde

Ejby Ådal

Ejby Ådal er et ualmindeligt smukt – og fredet – naturområde med et fladt å-dal område omgivet af høje skrænter til begge sider. Du kan få mere information om det helt specielle område HER.

Man kan komme til Ejby Ådal ad flere veje, men vi valgte at parkere i Ejby Havn, som er en yndig, lille havn med ti -tolv parkeringspladser. Herfra er der to muligheder. Man kan gå langs vandet eller  oppe på skrænterne. For at komme op på skrænterne skal du gå tilbage ad den vej, hvor du kørte ned til havnen. Ved første beboelse du møder, står et skilt til Ejby Ådal, der peger ind til venstre. Gå ad stien til du møder en lille asfaltvej. Her er det til højre for at tage første grusvej til venstre.

Måske ville din nysgerrighed alligevel lede dig denne vej. For på marken, man passerer, går to lamaer ved siden af hestene. Det var et højst uventet syn, for at sige det mildt!

Ejby Ådal lama

Højt til vejrs

Nu er du godt på vej langs skrænterne og fortsætter blot ad stien med vandet langt under dig på din venstre side. Der er få skilte undervejs, men det er let at finde vej alligevel.  Enkelte steder stødte vi på skilting, hvor der står Fjordstien 40. Det er et stisystem, som sammenlagt er 275 km lang. (Læs mere om stisystemet HER.) Stien løber langs Ise- og Roskilde Fjord og altså også rundt i Hornsherred. Det er cykel- og vandrestier, og det er også muligt at finde overnatning undervejs.

Man kan vælge at vandre nede langs vandet, men jeg syntes, det er fantastisk flot at komme op i højderne og kunne skue ud over land, vand og himmel, så langt øjet rækker. Og man kan virkelig se langt her oppe under den åbne himmel. Går du nede ved vandet, er der ikke en decideret sti det første stykke. Man følger blot kysten.

Ejby Ådal

Vel fremme ved Ådalen passerede vi dalen og fortsatte op på den næste skrænt, hvor endnu et storslået udsigt foldede sig ud. Hold op! Her er altså flot. Selve dalen kan være en temmelig våd omgang på en regnvejrsdag, men der er stier til siderne, hvor man fint kommer rundt, hvis man vil på opdagelse inde i dalen. Der er flere bænke undervejs til den medbragte madpakke i tilfælde af bedre vejr. Der vil man kunne sidde helt i ro og nyde den vidunderlige udsigt.

Da øjne, krop og sind var mættet af smukke, fortryllende indtryk ( og en lille smule af vejret…) vendte vi om og gik turen tilbage til Ejby Havn. Her kan man jo vælge at gå nede ved vandet, hvis man gik oppe på skrænten på vej ud. Og omvendt.

Ejby Ådal båd

Ejby Ådal

Sælen

Har du mere tilbage i benene, så und dig selv at gå 100 meter den modsatte vej langs vandet, når du kommer tilbage til havnen. Ude på en stor sten i vandet ligger en sæl. Jeg var overbevist om, den var levende, indtil vi nærmede os og fik set nærmere på den. Det er en bronzeafstøbning af et værk af Karl Hansen Glem, og den har siddet på stenen siden 1996. Det ser helt naturligt og meget smukt ud og passer glimrende ind i miljøet langs vandet. Sælen har haft en lidt omtumlet tilværelse, du kan læse mere om HER.

Ejby Ådal Sælen

Ret skal være ret. Frokosten blev indtaget i bilen med slagregn på taget. Men kinderne var røde og varme af den friske luft og begejstringen boblede i kroppen over al den pragtfulde natur, vi har i Danmark. Og ikke at forglemme et eksotisk møde med to lamaer!

Ejby Havn

Hvis du fortsat vil modtage gode historier, tips og tricks til ture, så meld dig til mit nyhedsbrev herunder:

Indlæg, der ligner

Lad mig høre, hvad du synes

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Kommentarer

 • SVAR

  Jeg søgte på Ejby Ådal og faldt over din spændende turbeskrivelse. Tak for den. Du har helt klart bidraget til at vi springer på denne tur i nærmeste fremtid.

  • SVAR

   Hej Michael,

   tak for din kommentar. det er en vidunderlig tur, så det skal I glæde jer til. Dejligt, du kunne bruge mit input!

   Bedste hilsner
   Pernille