Vandretur ved Stevns Klint

Stevns Klint

Dette pragtfulde efterårsvejr lokker mig udenfor, så meget det er muligt. Jeg får en ubændig trang til at komme ud, vandre, slikke sol og nyde naturen. Min seneste tur gik til Stevns Klint, som er et ganske specielt sted, og så er en vigtig pointe, at der ikke er så mange mennesker.  Læs med herunder og få en rigtig god ide til din næste vandretur!

Stevns Klint

Stevns Klint

Stevns Klint

Du kender måske og har besøgt Møns Klint? Det er jo en storslået naturoplevelse at vandre højt oppe, med den smukkeste udsigt over havet og de kridhvide klinter. (Læs mit indlæg om Møns Klint HER.) Afhængig af sæson og vejr kan der dog være ganske mange besøgende i området. Så hvis du er til ro, natur og fantastiske naturoplevelser, så skal du måske stikke næsen mod Stevns Klint i stedet for. (Læs mere om Stevns Klint HER.)

Stevns Klint og verdensarven

Noget, der er helt særligt for Stevns Klint er, at området er optaget på UNESCO’s verdensarvliste. Og hvad er så det, tænker du måske? Det er et program under UNESCO, som omfatter helt særlige byer, steder eller områder, der er vigtige at bevare og  beskytte for deres enestående betydning. Det er ikke fordi Danmark vælter sig i attraktioner på den liste sammenlignet med for eksempel Italien, men her kommer Stevns Klint ind i billedet. Fordi for 66 millioner år siden slog en asteroide ned på jorden og ændrede den markant. Mellem kridt og kalk på klinten ligger et tyndt lag af Fiskeler, der fortæller om hvordan jorden var dengang. Og vi taler om tiden, hvor dinosaurerne blev udryddet!

Stevns Klint

Hvor tager man hen?

Nå, nok om historien, nu ud i naturen! Stevns Klint besøges bedst ved at følge en trampesti på ca. 22 km, der løber fra Bøgeskov Havn i nord til Rødvig Havn i syd. Det er en ret særlig sti, da den er skabt ved at 52 lodsejere har givet tilladelse til, at man må krydse deres private grunde. Det kræver naturligvis, at man overholder skiltning, holder sin hund i snor og tager sit affald med sig! (Læs mere om trampestien HER.) Det har givet en helt enestående mulighed for at gå langs med klinten i uberørt natur, med udsigt over havet til den ene side og hestefolde, marker og små husmandssteder til den anden. Flere steder på ruten er der parkeringspladser, hvor man kan gå ud fra. (Se kort over stien HER.)

Stevns Klint

Højerup Gl. Kirke

Vi valgte at gå nordpå fra den lille by Højerup. Parkeringspladsen finder du ved at køre helt til enden af Højerup Bygade, 4660 Store Heddinge. Før turen gik nordpå, var vi inde og se Højerup Gl. Kirke, der er bygget i 1200-tallet. Den ligger – skal vi sige – heeeelt ude på kanten af Stevns Klint. Grunden er, at en trediedel af kirken styrtede i havet 1928, så nu slutter resten af det lillebitte kirkerum på kanten af klinten. Godt så! Der er en lille platform, man kan gå ud på og nyde udsigten. Den er ikke for folk med højdeskræk! Kirken er åben fra påske til 31/10.

Højerup gl kirke

Stevns fyr

Nu gik turen nordpå. Ruten er på denne strækning ret plan, det er begrænset hvor meget op og ned, det går. Til gengæld går du højt oppe hele vejen på kanten af klinten. Undervejs passerede vi Stevns fyr – som faktisk er to fyr, der er bygget tilbage i 1800-tallet. De ligger på det højeste punkt på Stevns Klint, og får man mulighed for at komme op i fyrtårnet (før 1/10) er man 69 meter over havet!

Der kan godt være en stiv kuling ind fra havet, men for det meste er der lav bevoksning, der fungerer fint som læhegn. Med jævne mellemrum er der udsigtpunkter, hvor man kan komme helt ud til kanten og betragte den storslåede udsigt højt oppe over havet. Vi gik, til vi ikke gad mere og gik retur. Sammenlagt blev det til 10 km.

Her er STOR-smukt og meget afvekslende. På din ene side har du havet og de stejle skrænter og klinter, i alle nuancer af hvid, beige og grå. På din anden side ligger den ene langstrakte eng efter den anden, marker med blomster, køer, får og heste. Langs det meste af ruten, vi gik, kunne man se vandet komme helt ind til klinten dybt nede, så det var ikke muligt på denne strækning at komme ned til vandet.

Stevns fyr

Stevns fyr

Traktørstedet Højeruplund

Undervejs er der opsat borde og bænke, så man kan få et hvil eller nyde sin madpakke. Min blev indtaget op af en træstamme i bagende sol. Den fungerede fint som ryglæn, og frokosten blev nydt i den pragtfulde natur med havets brusen som baggrund. Skulle man være mere sulten (eller lækkersulten), når du kommer retur til parkeringspladsen, ligger her det mest yndige traktørsted Højeruplund. Her kan du få stillet sulten eller nyde solen udenfor med kaffe og kage.

Stevns Klint

Traktørstedet Højeruplund

Nu var benene møre, kinderne varme af sol og blæst og hovedet fyldt med billeder af de mest fantastiske naturscenarier. Så skynd dig af sted til Stevns Klint. Du får en forrygende god vandretur!

Hvis du fortsat vil modtage gode historier, tips og tricks til ture, så meld dig til mit nyhedsbrev herunder:

 

Indlæg, der ligner

Lad mig høre, hvad du synes

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Kommentar

  • SVAR

    Glæder mig over, at du omtaler en af mine danske favorit-stier og det unikke samarbejde mellem lodsejerne. Det er en perler – og anbefaler klart absolut at tage hele turen fra Rødvig til Bøgeskoven, Gjorslev (eller omvendt), men når du skal afsted, så husk at indtænke håndtering af den praktiske udfordring med at komme tilbage til bil eller tog – uden at skulle gå hele vejen tilbage – især udenfor sæson.

    Vær obs på, at ved højvande kan det være vanskeligt at følge stiforløbet på stranden/i vandkanten før Bøgeskoven, Gjorslev.