Vandretur ved skov og strand på Falster

Corselitze Østersøen strand hav

Det vejr, vi har i øjeblikket lokker med sol, varme og højt til himmelen. Jeg får lyst til at komme UD i naturen og tage på vandretur. Eller på tur i det hele taget. Man behøver ikke at tage udenlands for at finde en skøn vandretur. Danmark byder på et væld af gode steder, og mange af dem er gemte, små juveler, man muligvis ikke lige har hørt om før. Her kommer det første indlæg, inspireret af mine læseres forslag til Somewhere Else-steder i Danmark. Læs med og få inspiration til særlige steder rundt omkring i landet.

Corselitze gods

Somewhere Else-steder

Louise Land Truelsen, der foreslog stedet, er kommet i området omkring Corselitze gods på Falster siden barndommen. Hun fortalte om godset, parken og ikke mindst stranden og havet, der ligger  lige i baghaven, og er perfekt til en vandretur. Hendes begejstring for stedet smittede af på mig, så jeg tog på tur på en herlig solskinsdag.

Corselitze Gods og park

Jeg ville starte min vandretur ved Corselitze godt. (Parker bilen ved parken.) Selve godset har en lang og spændende historie, du kan læse mere om HER. Godset ejes i dag af en fond, der blandt andet støtter almennyttige formål. Man kan ikke komme ind på godset, men den tilhørende park er åben for offentligheden. Læs mere om parken HER. Her er vidunderligt smukt. Gamle, krogede træer, rosen- og staudebede, sø og vandløb med hvidmalede broer over og blomstrende kirsebærtræer. I parken ligger også godsets gamle iskælder. En smuk, lille stråtækt bygning med en 4 meter dyb kælder. Her kunne man opbevare sine madvarer på køl hele sommeren, takket være store isblokke, man havde lagt ned om vinteren. Besøg parken i starten af juni, når roserne blomstrer!

Corselitze gods park falster

Den perfekte vandretur

Når du har set dig mæt på den smukke park triller du ned mod vandet ad alléen, der fører fra godset. Her udbreder naturen sig så smukt, at hjertet hopper en ekstra gang. Bøgeskove til begge sider og forude blinker Østersøen lyseblåt. Mange af træerne står stadig fra dengang generalmajor Classen ejede godset og har over 200 år på bagen. Hvis du kan finde anden grussti til højre, kan du følge stien og nå frem til en lille begravelsesplads. Her ligger nogle fra den Classenske familie begravet blandt høje, smukke bøgetræer.

Vel nede ved vandet kan du parkere bilen på en lille parkeringsplads.. Gå et smut til højre for at starte med at se Generalens Lysthus.Det fineste lille, stråtækte hus, hvor godsejeren sad med familie og gæster og nød udsigten over vandet.

Corselitze generalens lysthus

Corselitze generalens lysthus

Her står du på stien, der løber i begge retninger langs vandet. Hvis du går tilbage mod parkeringspladsen, kan du nu følge skovstien nordpå, eller gå langs vandet på stranden. Begge dele er muligt. Ruten fortsætter nordpå til det lille fiskerleje Hesnæs Havn og videre endnu, så man kan gøre sin vandretur så lang, som man ønsker.. Turen til Hesnæs Havn fra den førnævnte parkeringsplads er ca. 8 km., så for mig er det en passende længde til en dagstur. Hvis man også skal tilbage!

Corselitze skovsti

Pomle Nakke

Det enestående ved denne vandretur, synes jeg, er, at selvom du vandrer ad skovstien, er du helt tæt på vandet det meste af ruten. Du går i den smukkeste bøgeskov ad en sti, der snor sig lidt den ene og den anden vej. Samtidig har du Østersøens blå, klukkende vand, du kan skimte gennem træerne. Det er også lidt specielt at gå langs vandet og have bøgeskoven på den anden side. Den oplagte tur er derfor at tage skovstien den ene vej og strandturen den anden vej. Så får man begge begge scenarier serveret på et sølvfad.

Corselitze skovsti

Corselitze strand

 

Det er en god ide at tage madpakke og drikkevarer med, da antallet af udskænkningssteder er ret begrænset. Jeg fandt ét sted – Pomle Nakke traktørsted, som du kan læse mere om HER. Man må ikke nyde medbragt mad og drikke. Men lur mig, om ikke man skal have en kop kaffe eller en is og hvile benene med udsigt over vandet. Traktørstedet har indgang fra skovsiden og er lukket mandag.

Pomle Nakke

Hesnæs Havn

Omsider når du frem til Hesnæs Havn. Engang et aktivt fiskerleje, hvor man kunne købe fisk direkte fra kajen. Der er stadig nogle få fiskere tilbage, men her er overvejende ro, vand og skønhed. Og et toilethus, hvis man er blevet trængende. Det særlige ved Hesnæs Havn er den helt specielle byggestil, mange af husene har. Det er typisk for området og skrevet ind i lokalplanen, at husene har rør-klædte mure. Væggene er på samme måde som taget beklædt med rør / strå, der skal tage af for salten fra havet, havgus og den stærke Østenvind.

Hesnæs Havn

Hesnæs Havn

Valdemarsegen

Man kan fortsætte videre fra Hesnæs Havn eller vende om og gå retur, alt efter dagsformen. Når du har fundet bilen og er på vej hjem, som en bonus-info, kan du besigtige Danmarks største egetræ, Valdemars egen. (Største målt i omkreds og kubikmeter træ.) Den har fået dette navn, da man mente, den har stået der siden Valdemars tid, som er 1200-tallet. Nyere undersøgelser viser dog, at egen “blot” er 600-700 år gammel. Det er helt surrealistisk at stå under kronen på et træ, der har oplevet historiens vingesus gennem så mange hundrede år. Du finder den tæt ved rastepladsen på Grønsundsvej, hvor der står en info-tavle, der fortæller historien om egen. Herfra går du langs landevejen i retning mod Nykøbing. Kort før skoven bliver til mark, går en lille sti ind til venstre. Ca. 20 meter inde finder du Valdemarsegen, som virkelig er storslået og et besøg værd.

Valdemarsegen

En stor tak til Louise for tippet og til godsforvalter Poul Schreiner Hansen for at tage sig tid til at tale med mig.

 

Hvis du fortsat vil modtage gode historier, tips og tricks til ture, så meld dig til mit nyhedsbrev herunder:

 

Indlæg, der ligner

Lad mig høre, hvad du synes

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

3 Kommentarer

  • SVAR

    Ej, hvor dejligt at læse om vores egen “baghave”. Vi bor i Nykøbing og arbejder kun 5 km fra Corselitze Gods. Det er et rigtigt skønt område.
    Hvert år i december kører vi ud for at fælde juletræ med familien. Derefter kører vi til Generalens lysthus for at spise hjemmebagte æbleskiver og drikke gløgg. Det er sådan en hyggelig tradition i fantastiske omgivelser.
    Glade solskinshilsner
    Rasmus og Anne Marie/Two Danes On Tour

    • SVAR

      Hej Rasmus og Anne Marie,

      det var virkelig en fornøjelse at vandre rundt i området og ikke mindst opleve Corselitze gods og park Jeg kommer helt sikkert tilbage igen!
      Bedste hilsenr
      Pernille

  • SVAR

    […] Helnæs er endnu et vidunderligt bud på ture i den danske natur. (Læs om en anden skøn vandretur HER. )Det er stort set tilladt at færdes overalt på Helnæs. Selvfølgelig med respekt for natur, […]