Tag med på en 1-dagstur til Helnæs på Sydfyn

Helnæs Sydfyn

Danmark er et pragtfuldt land at tage på tur i. Om det er en hel sommerferie eller bare en dagstur, så er der masser af små, gemte perler, som ikke er invaderet af turister. Her kommer det andet indlæg, inspireret af mine læseres forslag til Somewhere Else-steder i Danmark. Læs med om Helnæs og få inspiration til særlige steder rundt omkring i landet.

Marianne Parsum, der foreslog Helnæs har tidligere boet i området og er den dag i dag stadig meget begejstret for naturen, roen og skønheden. Jeg tog på en dagstur til Helnæs, og jeg kan godt forstå Mariannes begejstring. Helnæs er intet mindre end et lille stykke dansk paradis.

Helnæs Sydfyn

Helnæs

Helnæs er en halvø i Lillebælt og er forbundet til Sydfyn af en dæmning. Her har boet mennesker siden stenalderen, da her var gode muligheder for at fiske, drive jagt og landbrug. I dag bor der omkring 200 på Helnæs, og det er stadig et yndet udflugtsmål for lystfiskere. Læs mere om Helnæs HER.

Det ideelle må være at transportere sig rundt på Helnæs på cykel. Afstandene er korte og vejene er på sine steder RET smalle. På den måde får du også duften af blomster, mark og hav med på turen. Jeg ankom i bil og måtte mere end én gang trække ud i rabatten for at passere en modkørende. Når det er sagt er trafikken ikke overvældende på Helnæs.

Helnæs strand

Naturen på Helnæs

Den altoverskyggende attraktion på Helnæs er – naturen! Her er SÅ smukt. Selvom halvøen ikke er så stor, er her et meget varieret landskab. Der naturligvis hele kysten rundt om halvøen, men her er også høje åse, marker og brede strand-enge, hvor kreaturer sørger for at holde græsset nede. Det varierede landskab bevirker, at her er et væld af forskellige dyr og planter, der trives her.

Helnæs Mølle

Helnæs Mølle Friluftsgård er oprindelig en mølle fra 1800-tallet. Her fik bønderne malet deres korn, hvor de ellers havde været tvunget til at tage til fastlandet. I dag er møllen et aktivitetscenter, der tilbyder forskellige udendørs aktiviteter. Med og uden vejledning. For eksempel kan man leje kanoer og plaske rundt i det lavvandede farvand nedenfor møllen eller spille fodboldgolf! Det er en god ide at kontakte Møllen først, da den ikke er fast bemandet. Læs mere om møllen HER.

Helnæs Mølle

Helnæs Mølle

Helnæs Fyr

Det er ret nemt at finde rundt på Helnæs, da der stort set kun er én vej, der deler sig i to ved Helnæs By. Holder du til højre og fortsætter, til du ikke kan køre længere, når du Helnæs Fyr. Der er en fin lille parkeringsplads og toilet til de trængende. Gå højre om fyret og nu står du ved havet, hvor en lille trappe leder ned til en sti, du kan følge langs stranden. Hybenroserne vælter op ad skrænten, og fyret står så smukt op mod himmelen. Fyret er fra 1901 og er 28 meter højt. Det er stadig aktivt, og dets lys kan ses 30 km væk. I Politiken blev Helnæs Fyr kåret af læserne til ét af verdens floteste fyrtårne. Læs artiklen HER.

Helnæs Fyr

Helnæs fyr

Vandreture på Helnæs

Som I ved, elsker jeg at vandre i naturen, og Helnæs er endnu et vidunderligt bud på ture i den danske natur. (Læs om en anden skøn vandretur HER. )Det er stort set tilladt at færdes overalt på Helnæs. Selvfølgelig med respekt for natur, kreaturer og med hunden i snor. Men er du ikke vild med at finde rundt selv med kort og kompas, findes der to afmærkede stier. Da Helnæs ikke er så stor, er turene heller ikke så lange. Så du kan snildt nå begge på en dagstur.

Tur 1

Når du har kørt over dæmningen til Helnæs, kommer der kort efter et P-skilt på højre hånd. Her starter en smuk rundtur, hvor du kommer op i højden og går langs med kysten. Halvvejs krydser du vejen og går tilbage til start på modsat side og får dermed den pragtfulde udsigt med på denne side. Turen er 2 km lang og afmærket.

Helnæs vandretur

Tur 2

Efter at have nydt madpakken på en bænk med udsigt over vandet eller ligget og stirret op i himmelen, er du måske klar til næste tur?

Du skal fortsætte af hovedvejen mod Helnæs By. Lidt før byen kommer et P-skilt, hvor der står Helnæs Made. Engang en lavvandet vig, idag et afvandet strandeng-område med græssende kreaturer og vilde blomster og planter. Vejen bliver hurtigt til en grusvej, men tro på det! Et godt stykke inde, møder du på venstre hånd en lille parkeringsplads, og her starter endnu en afmærket tur rundt i engområdet. Denne tur er 2,7 km lang. Har du taget badetøj med, er her også en glimrende mulighed for at bade, når du kommer retur.

Helnæs Maden

En stor tak til Marianne for tippet om dette pragtfulde stykke af Danmark!

Hvis du fortsat vil modtage gode historier, tips og tricks til ture, så meld dig til mit nyhedsbrev herunder:

Helnæs

 

Indlæg, der ligner

Lad mig høre, hvad du synes

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

1 Kommentar