Verdens nemmeste dessert – med olivenolie
Olivenolie kan bruges til rigtig meget forskelligt. Også til dessert. Det lyder måske mærkeligt, tænker du, men hæng på! For nedenfor giver jeg opskriften på verdens nemmeste dessert – med olivenolie.
Oliven har også navne
Men selvfølgelig skal vi lige først have lidt mere historie om olivenoliens fortræffeligheder, inde det er tid til dessert! Der dyrkes oliventræer i stort set hele Italien lige med undtagelse af et par regioner helt oppe nordpå i alpeområderne. Der er forskel fra region til region på, hvor store mængder oliven og olie, der produceres og også hvilke sorter, der er typiske for den enkelte region.
I regionen Umbrien er det langt overvejende disse fire sorter, der dyrkes: Moraiola, Frantoio, Leccino og San Felice. (Læs mere om Umbrien HER) Igen kan vi sammenligne med vinproduktion. Der er tilsvarende forskellige typer vinstokke i de forskellige regioner af Italien. Man kan købe olien enten som en blanding af flere sorter eller med kun én sort. Der er skrappe krav til, hvordan blandingsforholdene skal være, og olierne får en forskellig smag afhængig af, hvordan blandingen er.
Besøg på en olivenmølle
Når man kører rundt i det umbriske landskab, kan man ikke undgå at støde på skilte i hver i en lille by eller på landevejen, der viser ind til en lille olivenproducent. Der er rigtig mange af disse små olivenbønder, der sætter en ære i at fremstille den bedste af den bedste olie. De har naturligvis den samme opfattelse af, at lige netop deres olier den bedste i Italien. Ja, i hele verden!
Vi besøgte oliemøllen Antico Frantoio Carletti. Du kan læse mere om stedet HER. Her har man i de seneste par hundrede år dyrket oliventræer og produceret den skønneste olivenolie. De benytter stadig den traditionelle produktionsmetode, hvor man kværner olivenerne med store granitsten og derefter presser hele molevitten i en hydraulisk presser. Mange steder bruger i dag moderne maskiner, men her kører vi altså total old school.
Verdens bedste dessert
Bedst som vi stod fordybet i olieproduktionens herligheder havde bedstefaren tændt op i olivenmøllens gamle stenovn, ristet et par skiver brød over ilden og hentet den lækreste olivenolie op fra tønden, vi kunne hælde over brødet. OG SÅ! Mine damer og herrer kom den store overraskelse – desserten. Han skrællede et par appelsiner, fjernede alt det hvide og skar dem i tynde, og jeg mener TYNDE, skiver. Skiverne blev bredt ud på en tallerken, herover hældte han en god sjat af den lækre, smagfulde, gyldne olie for så at slutte med et let drys sukker. Arh hva’? Tænker du måske, det gjorde jeg i hvert fald. Men du bliver nødt til at prøve det. Det smagte SÅ GODT!! Let, lækkert og den mest delikate blanding af smage, man kan forestille sig.
Og her er jeg nødt til at blive lidt olivenolie-sart. Det går altså ikke med den olie, der står på hylden i supermarkedet til 39,95 kr. Her er man nødt til at have fingre i en ordentlig, smagfuld olie for at denne enkle dessert lykkes. Jeg er på jagt efter gode olier her til lands, for vi kan jo desværre ikke køre rundt i Umbrien hele tiden for at købe god olivenolie.
Vil du være sikker på at få direkte besked, når der kommer nye indlæg på bloggen, så skriv dig på maillisten herunder. Så får du ovenikøbet en guide med til den italienske kaffebar – kvit og frit!
Lad mig høre, hvad du synes