Tips og tricks til turen til Pompeii

Jeg besøgte Pompeii (der er flere stavemåder) i Syditalien første gang som barn med min familie. Jeg husker det mest som en ørkenvandring i ruiner i bagende sol, hvor alt lignede hinanden. MEN! Nu har jeg været der nogle gange for nyligt og jeg har kraftigt revideret min opfattelse. Læs med her og få tips og tricks til din Pompeii-tur.

Historiens vingesus

Det er virkelig en storslået oplevelse at gå på opdagelse i den antikke romerske by. Man mærker historiens vingesus, når man går rundt i gaderne, hvor folk gik for over 2000 år siden. Kigger ind i entreen i rigmandsvillaen med en fantastisk gulvmosaik, hvor vagthunden vogtede. Ser, hvor de købte madvarer, bagte brød, gik på toilet eller bordel(!) Hører om, hvordan de gamle romere havde de samme hverdags sysler og problemer, som vi stadig har i dag. Besøger datidens snack-bar, hvor man som rejsende kunne få mad og drikke to-go, så man kunne fortsætte sin tur. Med lidt hjælp fra ens sanser og fantasi ruller billederne frem, og Pompeii genopstår. Næsten…

Grum historie

Selve historien er fascinerende og også gruopvækkende. En ret stor romersk by med 12.000 indbyggere blev fuldstændig ødelagt, da vulkanen Vesuv gik i udbrud år 79 e. Kr. Huse, forretninger, restauranter, offentlige bygninger – ja alt, blev begravet i et flere meter højt lag af aske, støv, pimpsten. og jord. Mange tusind nåede ikke væk i tide, og man mener de enten er døde af giftgasser eller af strålevarmen fra udbruddet. Uha, ikke ligefrem hyggelig læsning.

Langt senere stødte man ved et tilfælde på byens ruiner, da man gravede i området i en anden forbindelse. Det skulle vise sig, at det tykke lag, der har dækket byen også har været med til at bevare den utrolig godt, så det i dag er muligt at se en forholdsvis intakt by. Under udgravningerne fandt man nogle hulrum, hvor asken havde begravet mennesker, dyr og inventar. Det var selvfølgelig væk for længst, men hulrummene var der stadig. Dem har man fyldt med gips og fået meget naturtro afstøbninger af mennesker og dyrs sidste minutter.

Man skal udvælge dele af byen, da det er umuligt at nå det hele. Her kommer lidt tips og tricks til at komme helskindet igennem et besøg i Pompeiis forunderlige verden:

Vær der tidligt

Udgravningerne åbner klokken ni. Området tager sig bedst ud, og man bedre kan få et indtryk af byen, når der ikke er proppet med turister, Hvad der er meget af tiden, men der er færrest om morgenen. Så stil uret og vær klar ved billetlugen klokken ni.

Undgå 1. søndag i måneden

Glem alt om at besøge Pompeii den første søndag i måneden. Italien har gratis adgang til mange af sine kulturelle tilbud denne dag. Meget sympatisk – jovist – men med statsgaranti for et tæt pakket område.

Bestil en guide

Det er altså svært at skulle trave af sted med sin guidebog, finde rundt, læse op for dem, der – måske – gider høre det, og selv få set byen samtidig. Det hele bliver lettere, sjovere og langt mere underholdende, hvis man hyrer en guide til en to-timers tur. De har en formidabel evne til at få byen gjort levende og interessant. Der er masser af muligheder på nettet for at booke en guide. Læs evt. mere HER.

Indgang via Porta Marina

I denne del af byen (område VII og VIII) kan man ret nemt nå rundt til flere af de vigtige bygninger. Den offentlige administration: Forum og Basilikaen, fine romerske huse, offentlige bade, butikker og restauranter. Og ja –

Bordellet / Lupanar

Byen har flere af slagsen. Dette er dog det mest berømte, da det er meget velbevaret også, havd angår erotiske tegninger på væggene. Det er et lille hus, og der er som regel laaaaang kø, men prøv at overvinde utålmodigheden. Det er skægt at se. Man kan starte med at finde vejviseren på gadestenen!

Vand og solhat

Tag rigeligt vand med. Vi er jo i Italien, hvor solen ofte stråler – heldigvis. Men det kan blive en varm omgang især om sommeren, da der ikke er meget skygge at finde på rundturene. Så en solhat er ikke nogen dårlig ide.

Små børn?

Nej. Bare nej. Sidder man i klapvogn og er lille, skal man på stranden i stedet for. Der er som nævnt ikke meget skygge og de mindste i familien vil nok hurtigt kede sig.

Køb en bog

Normalt er jeg ikke meget for turistboder og sælgere, der tiltaler mig på skandinavisk. (Dansk er nok så meget sagt…) Men her giver det god mening at få fat i bogen om Pompeii, der bliver solgt i de massevis af boder, der findes udenfor området. Der er en del rekonstruerede billeder i bogen, der giver lidt hjælp til fantasien, så man bedre kan forestille sig, hvordan byen så ud. Og tro mig – den har været flot!

Tid til en kaffepause? Download mit kaffe-kørekort til den italienske kaffebar. Det kan løse de fleste udfordringer i den forbindelse!  Skriv dig på maillisten, bekræft din mail, og KØR!

Indlæg, der ligner

Lad mig høre, hvad du synes

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

2 Kommentarer

  • SVAR

    Jeg vil foreslå, at istedet for at tage afsted i sommerferien, hvor graderne og varmen kan være næsten umenneskelige og der er utrolig mange turister. Så skal i tage afsted i april måned. Det gjorde vi, med stor fornøjelse, da vejret var tilpas og masser af plads til at se det hele. Især er det godt, hvis i har små børn eller der er ældre voksne med.

    • SVAR

      Hej Pernille,
      man møder lavere temperaturer og færre turister i forårs- og sensommer månederne – det er jeg helt enig i. Men drager man afsted om sommeren, kan de gode ideer i indlægget være en hjælp.
      Mange hilsner
      Pernille