Umbrien – vandring med æsler, vol. 2.0
Regionen Umbrien ligger midt i Italien. Bogstaveligt talt. Den har Toscana som endog meget velbesøgt nabo mod vest og regionen Marche mod øst. Vi landede ved et tilfælde i Umbriens herligheder, da det var her vores æselvandring foregik. (Læs mere om æslerne HER.) Og det er ikke sidste gang, jeg kommer der.
Placeringen betyder jo, at der ikke er kyst og dermed strandliv. Så man skal vælge at tage til Umbrien for at få en på opleveren, hvad angår natur, små, lokale byer og god mad. Det gode ved Umbrien er, at her er præcis ligeså smukt og naturskønt som i Toscana. Det endnu bedre er, at her ikke er nær så mange turister som i Toscana.
Italiens grønne hjerte
Italien er delt ind i 20 regioner, der igen er delt op i provinser, der endeligt er inddelt i kommuner. Regionen Umbrien ligger ret præcist i midten af Italien. Den er på godt 8.000 km2 og har et indbyggerantal på lidt over 800.000, så der er god plads. Til sammenligning er Sjælland ca. 7.000 km2 med et indbyggerantal på lidt over 2 millioner. Regionen er takket være Appenniner-kæden bjergrig og kuperet. Appenniner-bjergene løber fra nord til syd, deler landet på langs, og Umbrien er en af de mange regioner, der ligger på dens vej. Vinranker og oliventræer vokser overalt på bakkeskråningerne, og de grønne enge, imponerende sletter og store skove har været med til at give Umbrien kælenavnet ”Italiens grønne hjerte”. Læg dertil magiske, små byer med masser af charme og god mad.
Linser på bordet
På vores tur rundt med æslerne fik vi mulighed for at spise vores aftensmåltider i forskellige små byer, som for eksempel Castelluccio . Castelluccio ligger på en top i 1400 meters højde, på kanten af en kæmpe slette – Il Pian Grande di Castelluccio. Sletten er imponerende stor (7 x 3 km) og her dyrkes blandt andet den helt store, lokale spise – linser. Det lyder måske ikke så interessant, men det skal man ikke lade sig snyde af. Linsen har været dyrket i årtusinder, og man har fundet rester af linsefrø i gravsteder dateret tilbage til år 3000 f Kr. Det sættes en stor ære i at producere de bedste, økologiske linser, hvilket gennem årene har gjort det til et meget efterspurgt produkt.
Og jeg vil gerne tilstå, der var nok ikke ret mange måltider på vores æsel-vandretur, der ikke indeholdt linser på en eller anden vis. Og det skal absolut kun forstås positivt. Vi fik linsesuppe, linse-tapenade, kogte linser blandet med krydderurter og dressing som tilbehør. Og fælles for alle måltider var, at de smagte himmelsk. Vi skævede engang imellem til teenagebørnene, når endnu en linse-ret kom på bordet, men der blev spist med stor appetit og velbehag.
Castellucio fik desværre en hård medfart under de seneste jordskælv i sensommeren, hvor flere af husene styrtede sammen. Og der var ikke så mange at tage af. Indbyggerantallet i byen var på det tidspunkt 11 fastboende…
Tid til en kaffepause? Download mit kaffe-kørekort til den italienske kaffebar. Det kan løse de fleste udfordringer i den forbindelse! Skriv dig på maillisten, bekræft din mail, og KØR!
Love it Drømmer mig væk til de steder du skriver om ☀️
Hvor er det dejligt, du kan lide den!Stay tuned, der kommer masser.