Citronerne på Amalfikysten

Man ser det straks, når man nærmer sig Amalfikysten. Hvad enten man snørkler sig over bjerget eller ankommer ad kystvejen. Her er ganske enkelt citroner overalt. Som nordboer er det fantastisk eksotisk at se de gule frugter hænge på træerne, så langt øjet rækker. Amalfikysten er et bjergrigt område, så der er anlagt terrasser op ad siderne, hvor citrontræerne står side om side. Smukt og charmerende ser det ud, men det gør samtidig, at det er umuligt at få maskiner til at klare høsten. Dette klares derfor med håndkraft.

 

Lidt for citron-nørder

Som nævnt er Amalfi-citronen helt sin egen. Den har en aflang, tilspidset form (kaldes sfusato amalfitano) har få kerner, er mindre sur, end det vi kender herhjemme, og skrællen er rig på æteriske olier. Førhen blev citroner solgt enkeltvis og blev kun håndteret af kvinder med nyklippede negle og iført bomuldshandsker. Siden da er der kommet mere fart over produktion og salg. Amalfikysten står årligt for en høst på 8000 tons citroner! For at være sikker på, at det er ægte Amalfi-citroner man køber, er de nu om dage certificeret, og et konsortium arbejder på at værne om og bevare den fremragende kvalitet.

Citronlikøren over dem alle

Citronerne bliver helt overvejende brugt til at fremstille limoncello, som er en citronlikør. Jeg elsker den! Den er lavet af skrællerne, der har trukket i ren alkohol i 2-3 dage for så at blandes med en sukkerlage. Perfekt, når den er iskold efter en god middag. Restauranterne i de små kystbyer serverer gerne et lille glas limoncello “on the house”, når man beder om regningen og sidder og slår mave. Den skulle i øvrigt også være god for fordøjelsen, så timingen er meget passende.

Italiens svar på Mette Blomsterberg

Citronen bliver også flittigt brugt i kager. Og italienerne kan lave kager. Både helt almindelige sandkager, der har fået et skvæt citronsaft til helt utrolige kunstfærdige udgaver. Mit sidste indlæg omhandlede blandt andet den lille, hyggelige by Maiori. Nabobyen – Minori – er endnu mindre og ligeså hyggelig som sin storebror. Derudover ligger her et fremragende konditori med de mest utrolig smukke (ja, det kan kager godt være) og velsmagende kager. Pasticceria Sal de Riso er opkaldt efter grundlæggeren Salvatore de Riso. Han er Italiens svar på Mette Blomsterberg med en lang række tv-programmer og kogebøger bag sig. Køb en kage (med eller uden citron) med en kop te eller kaffe til – det er en himmerigs mundfuld.

Citronstien – Sentiero dei limoni

Det er også muligt at komme helt tæt på citronerne – fysisk. Bjergskråningerne er gennemtrevlet af gamle æselstier, der var eneste mulighed for at komme rundt mellem byerne helt op til slutningen af 1800-tallet. Så området er fyldt med vandrere i fuldt udstyr, vandrestave og rygsække. Mindre kan gøre det. Der går en helt vidunderlig smuk sti højt oppe mellem de to byer Mairo og Minori, og turen tager 1-1,5 timer. Naturligvis alt efter kondition og tidsforbrug til pauser og nydelse. Efter at have besteget 400-500 trappetrin går man ad en sti oppe mellem citronlunde og små husmandssteder. Der er fred og ro, sol, lidt vind, udsigt over havet og terrasser til alle sider, smækfyldt med citrontræer. Og så mangler man bare de 500 trin ned igen!

 

Tid til en kaffepause? Download mit kaffe-kørekort til den italienske kaffebar. Det kan løse de fleste udfordringer i den forbindelse!  Skriv dig på maillisten, bekræft din mail, og KØR!

Indlæg, der ligner

Lad mig høre, hvad du synes

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

4 Kommentarer

 • SVAR

  Kære Pernille
  Læste din blog om Amalfi og citronerne med stor interesse, er selv lige kommet hjem efter 9 dages vandretur, med min mand på Amalfikysten, og vi talte rigtig meget om citronerne 🙂 så det var skønt lige at få lidt fakta med.
  Glæder mig allerede til dit næste indlæg.
  Mange hilsner Bente

  • SVAR

   Kære Bente,
   det lyder pragtfuldt med vandreferie på Amalfikysten! Ja, citroner kommer man ikke udenom, når man er på den skønne Amalfikyst. Dejligt, du har glæde af min blog!
   Mange hilsner
   Pernille

 • SVAR

  […] besøge det fine konditori Sal de Riso og belønne sig selv med en kage. Læs mere om konditoriet HER. Hjemturen til Maiori kan enten være samme sti tilbage eller med den lokale båd eller […]

 • SVAR

  […] butikker. Parfume, hør, citronlikøren limoncello og skobutikker. Læs mere om citronlikøren HER. På venstre hånd cirka halvvejs til villaen ligger en større skobutik. Her sidder en ældre […]